Petita caminada circular sortint del Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda, als Hostalets de Balenyà, en la que anirem per camins arran de balmes, amb espectaculars vistes I on pujarem als cims emblemàtics del Puigsagordi (983 m) i Puig Castellar (1.016 m) a la Serra de Fontderola. Una clàssica molt completa. 

INICI: Santuari de la Verge de l’Ajuda, Hostalets de Balenyà (Osona). 

ITINERARI: Sortim del aparcament a l’Església de la Mare de Déu de l’Ajuda girant a l’esquerra la carretera, i de seguida triem la primera pista a la dreta, anem sempre en direcció a Centelles, on passarem les masies del Garet de Baix, Can Plans, la Comagiberta, sortirem a la carretera de Puigsagordi, que agafarem en baixada, travessant el Torrent de Banyeres, al primer revolt girem a la dreta, veurem els primers indicadors de la Via Ferrada de les Balmes Corcades, coincidint un tram amb la Ruta de les Bruixes. 

Continuem uns metres on albirem el primer tram de la via ferrada, de seguida agafem un trencall a la dreta, triant l’opció d’anar al costat de les Balmes, amb alguns trams aeris i no gaire definits. Nosaltres ens desviem del camí un moment per donar una ullada a l’inici de les grapes de la via ferrada per de seguida tornar. 

Ara el camí és confús entre roques i matolls, fins a arribar a la paret de la cinglera, que seguirem sempre recte, amb comte de no agafar un tram sense sortida. Aquesta part, el Plec del Llibre, per una altra banda, és la més impressionant, entre parets, balmes i bones vistes. 

Arribem a la Riera de Marcó, on avui trobem un bon salt d’aigua a la paret, seguim les marques grogues, a la Tosquera, fins a pujar dalt del cingle, on sortirem als prats de la Quicarella que travessarem fins a pujar a la carretera passant per un parell de filats. 

A l’altra banda de la carretera, el corriol segueix amunt, fins a l’Escala, tercer tram de la via ferrada. Sota l’Escala surt un corriol amb marques vermelles, que enllaça amb el corriol de marques grogues fins a sortir amb un pas equipat amb 5 grapes, senzill de fer. Pocs metres més amunt, trobem el cim emblemàtic del Puigsagordi. 

Ara continuarem per una pista i després per un corriol que va per dalt de la Serra de Fontderola, al costat del cingle, amb un tram que passa pel Dolmen de la Griutera, continuament bones vistes, seguim fins a arribar al cim del Puig Castellar o de les Antenes (1016 m) amb una creu i un mirador molt bonic. 

Desfem camí uns metres i baixem pel Grau, cal dir que la baixada és forta i mullat com avui bastant emprenyadora. Arribem a una pista que triem a l’esquerre passant pels masos de Can Coní i Les Roquetes i la finca de Casanova de la Font (Serveis Mediambientals i Territorials) fins a arribar-nos al Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda final del recorregut. 

DISTANCIA: 11,73 quilòmetres – DESNIVELL: 578 metres – DURADA: 4,25 hores sense parades, nosaltres dediquem un total de 4,55 hores.

Finalitzar al punt de partida
11,73 km
578 m de desnivell
1.006 m d’altura
La dificultat es moderada